4 flasker alle bør have i deres barskab
Smageklubben har i et øjebliks kådhed udvalgt fire flasker, som vi mener, alle bør have i deres barskab. Intet mindre! Før jeg løfter sløret for den første af de fire udvalgte flasker, vil jeg starte med at præsentere vores udvælgelseskriterier.
Hvis det på nogen måde skal give mening at koge vores barskab ned til kun at indeholde 4 flasker, er det nødvendigt at opsætte et par udvælgelseskriterier:
- Vi vil have god værdi for pengene. Vi gider ikke bare tage de dyreste flasker. Det vil være for let og for kedeligt.
- Det skal være en god ”allround” spiritus – dvs. den skal både kunne nydes alene og i Premium Cocktails. Med kun 4 flasker til rådighed er en smule fleksibilitet altså et krav!
- Vi skal have én af hver af de 4 mest populære spiritustyper, der i Danmark er whisky, rom, gin og vodka.
- Udvælgelsen er 100% subjektiv. Sådan må det være :)
Dette var kriterierne. Lad os så komme i gang!
Verdens bedste rom
Flaske #1 (af 4)
Der er sket rigtig meget med rom siden dengang, hvor denne rørsukkerbaserede spiritus blot skulle give lidt spark til colaen!
I Smageklubben er det fx den spiritus, som i øjeblikket fylder mest på lageret og de virtuelle butikshylder.
Måske fordi jeg selv har en forkærlighed for denne drik, men også fordi der findes et kæmpestort og spændende udvalg af kvalitetsrom på det danske marked.
En rom, hvor du får rigtig meget for pengene, er Ron Quorhum 30 Aniversario.
Ja, den danske romekspert Mads Heitmann påstår sågar i sin anmeldelse på Romhatten.dk, at det er verdens bedste rom til prisen og kvitterer med hele 98 ud af 100 point.
Jeg selv blev nærmest slået omkuld af især eftersmagen i denne rom, der er helt unik. Den bliver bare ved og ved og fremstår særdeles kompleks med en blanding af en lang række forskellige indtryk og smagsnoter.
Smagen kombinerer flødekaramelfedme og honningsødme med appelsinskal, sukkerrørsjuice, egetræsfad og noter af kaffe. Smagsindtrykkene spiller sammen i en harmonisk kombination, hvor de hver især får lov at træde frem uden at dominere.
Dette er i sandhed en rom, jeg vil anbefale at du prøver at drikke ren uden is – gerne ved en fornuftig ”håndopvarmet” temperatur på omkring 25°C, da det øger kompleksiteten i smag og duft.
Den kan naturligvis også anvendes som luksusbase til cocktails. I så fald vil jeg anbefale, at du vælger en variant, hvor romsmagen får lov til at dominere. Her vil en Daiquiri bestående af 2 dele Ron Quorhum blandet med 1 del friskpresset limejuice og 1 del sukkerlage* være et rigtig godt bud.
Den gamle englænder der blev trendy
Flaske #2 (af 4)
Gin er mere populært end nogensinde før – og med god grund.
Hvor der tidligere her i landet var tale om et meget ensidigt produkt domineret af et par store engelske brands, er der i dag et kæmpe udvalg af spændende gin fra en lang række forskellige små og store producenter.
Ligesom det er tilfældet med rom, så er gin også gået fra at være et billigt konsumprodukt, hvis primære formål var at blive mikset med den tonic, du kender fra supermarkedet, til at blive et premium spiritusprodukt med alt hvad dertil hører af spidsfindig storytelling.
Fokus er her ofte på de forskellige ”botanicals” (dvs. en blanding af krydderier og krydderurter), der er de grundlæggende smagsgivere i gin.
Hvis jeg skal vælge én gin til barskabet, hvor du får en masse gin for pengene samtidig med at den både skal kunne nydes ren og i cocktails, så vil det være helt oplagt at anbefale den gin, der blev kåret til verdens bedste gin ved World Gin Awards i 2016: Martin Miller Westbourne Strength Gin.
Vi har her at gøre med en gin, der for en overkommelig pris tilføjer kraft og elegance til enhver tonic samtidig med at den er et rigtig spændende bekendtskab alene eller med is.
Det er en klassisk engelsk London Dry Gin med masser af citrusnoter og mineralitet samt naturligvis et ordentligt skud enebær, der sender tankerne ud i nåleskoven på en fugtig efterårsdag.
Ikke så mange dikkedarer, men traditionelt ginhåndværk, når det er bedst!
Han har jo ikke noget tøj på!
Flaske #3 (af 4)
Vi er nu kommet til den tredje flaske: Vodka.
Vodka er på mange måder en lidt særegen størrelse. Hvor den meste anden spiritus typisk beskrives og bedømmes ud fra deres rigdom af smags- og duftnuancer, så forholder det sig nærmest modsat, når det kommer til vodka.
Her er absolut neutralitet (eller nøgenhed for at blive i overskriftsjargonen) i smag og duft nemlig et kvalitetsstempel!
Der anvendes en lang række forskellige metoder til at opnå denne neutralitet.
En af metoderne er ved at tilsætte sukker, glycerol eller smag, for at sløre for en dårlig produceret vodka, som det ses hos mange kendte vodkamærker (ingen nævnt, ingen glemt).
En anden er, at bruge de bedste råvarer og det reneste vand og derefter lade destillatet gennemgå en avanceret rensningsproces.
Det er naturligvis den sidste metode, vi sværger til og som er kendetegnende for premium vodka.
En fremragende eksponent for metode nr. 2 er ærkerussiske Imperial Collection Gold Russian Vodka.
I Rusland er Imperial Collection Gold blevet uundværlig ved officielle receptioner, diplomatiske møder og gallafester for de kendte.
Du finder vodkaen på de mest stilfulde klubber, fashionable barer og trendsættende restauranter.
Ladogasøen, nær St. Petersborg, er den største sø af glacial oprindelse i Europa. Dens rene og bløde vand, er den eksklusive kilde til renheden i Imperial Collection Gold. Sammen med hvede af højeste kvalitet, danner dette ingredienserne til en af verdens bedste vodkaer.
Kvalitetsingredienser fortjener en ordentlig produktionsproces. Derfor gennemgår vodkaen, efter destillationen af den gærede hvede, en 12 stadier lang rensningsproces. Det 12. og endelige stadie “polerer” vodkaen med eksklusive, guldbelagte membranfiltre.
Resultatet er en royal russisk vodka med en usædvanlig blød tekstur og raffineret smag. Flasken vidner da også om en eksklusiv premium vodka, da den er dekoreret med 24 karat guld!
Whisky, men ikke den du tror!
Flaske #4 (af 4)
Når snakken falder på whisky tænker de fleste straks på Skotland. Dette er ganske logisk, da rigtig meget whisky kommer fra Skotland og landet derfor nærmest er blevet synonym med denne ædle drik.
Vi kunne sagtens anbefale en masse spændende skotsk whisky, men for mange af dem gælder det, at de ofte har en meget særegen karakter og derfor nydes bedst rent.
Når opgaven går ud på at udvælge én enkelt whisky, der både kan nydes alene og i drinks anbefaler vi, at investere i en bourbon.
Bourbon er en amerikansk whiskytype – eller whiskey, som er den korrekte stavemåde ”over there”. Den er kendetegnet ved, at minimum 51% er destilleret fra majs, men også andre afgrøder som hvede, rug og byg anvendes.
Der findes utrolig mange spændende bourbons i fremragende kvaliteter, så her er bestemt ikke tale om noget let valg.
Valget er dog faldet på ærkeamerikanske Four Roses Small Batch Bourbon, der har fået et hav af roser og blandt andet har modtaget dobbelt guldmedalje ved San Francisco World Spirits Competition i 2015.
I denne small batch bourbon har Four Roses’ chefdestillatør udvalgt fire forskellige opskrifter, som efterfølgende er blevet håndblandet for at skabe en perfekt afbalanceret spiritus.
Smagen er netop afbalanceret, men samtidig dyb og krydret med antydninger af egetræ, vanilje og sød karamel. Eftersmagen er blød og behagelig lang.
Denne bourbon nydes bedst ren eller med is, men er også særdeles anvendelig i klassiske whiskycocktails som Old Fashioned eller Whisky Sour.