5 vinfejl vi ofte begår
Forleden dag spurgte jeg vores hussommelier, Rico Jørgensen, om han ville dele de 5 fejl, han oftest oplever, at folk begår, når det drejer sig om vin.
Den var han heldigvis helt med på! Du kan se hans svar lige her:
1. Brug den rigtige serveringstemperatur
Mange serverer stadig vine ved forkerte temperaturer, og det er både ærgerligt og synd for oplevelsen.
Helt generelt oplever jeg ofte, at hvidvine serveres for kolde og rødvine for varme.
Her er nogle fornuftige retningslinjer:
- Champagne/mousserende vine samt lette hvidvine serveres ved 5-8 grader.
- Fyldigere/tungere hvidvine serveres ved 8-10 grader.
- Lette rødvine serveres ved 14-16 grader.
- Medium fyldige rødvine serveres ved 16-18 grader.
- Fyldige/tunge rødvine serveres ved 17-19 grader.
2. Ost og rødvin er so last year!
Arrrrgh, det var dengang i gamle dage! Drik hvidvin til din osteaften :-)
Selvfølgelig er det lidt afhængig af ostetyperne, men hvidvin vil i langt de fleste tilfælde passe bedre end rødvin, når der er ost på menuen.
En undtagelse hertil er dog blåskimmel – her er Portvin nemlig den perfekte ledsager!
3. Forkert opbevaring af vin
Rigtig mange har deres vine liggende i køkkenet, hvor der typisk er store temperaturudsving. Fx bliver det ofte temmelig varmt når ovn og komfur kører på fuld tryk i forbindelse med madlavningen.
Det er vigtigt, at de vine du har liggende aldrig kommer over 25 grader. Det bedste vil være, at have sine vine opbevaret i et vinkøleskab, som efterhånden kan erhverves til fornuftige priser.
Særligt hvis du køber vine, du vil gemme længe, er det vigtigt, at de opbevares ved en konstant temperatur på under 18 grader samt meget gerne mørkt.
Et lille tip, hvis du vil gemme vine i længere tid: Jo større flasken er, jo bedre holder den på vinen. En magnumflaske er med andre ord en helt ideel størrelse!
4. En rødvin kan med fordel dekanteres – hver gang!
Hvis du vil drikke en forholdsvis ung rødvin, kan du med fordel omhælde den på en karaffel for at få den til at frigive flere nuancer.
Hvis der er tale om en ældre rødvin, er årsagen til at dekantering er en god idé en lidt anden: Her skal du gøre det for at fjerne bundfaldet, der kommer med alderen.
5. Brug det rigtige vinglas
Valg af vinglas er absolut ikke uvæsentligt.
Selvfølgelig er det fint med et godt, mellemstort glas, som så kan bruges til både rød- og hvidvin.
Der findes dog efterhånden rigtig mange gode glasproducenter, som laver forskellige typer af glas passende til de forskellige vintyper.
Og her er faktisk en mening med galskaben! I langt de fleste tilfælde øges nydelsen af vinen, hvis du vælger det rigtige vinglas.