Biodynamisk vin
Biodynamisk vin er rigtig meget oppe i tiden. Det er sket i takt med, at interessen for økologi er tiltagende, og der hele tiden købes mere af den slags varer. Danskerne er blevet ekstremt kræsne, hvad angår metoden, der bliver anvendt til at fremstille vin. Derfor er biodynamisk vin blevet et eftertragtet koncept, som har et stort potentiale.
Metoden ”biodynamik” blev faktisk opfundet af den gode gamle Rudolf Steiner helt tilbage i 1924. Han anskuede hvert enkelt landbrug som en levende organisme, som man hver især skulle nære og berige med kræfter fra kosmos. I forhold til økologisk vin går man skridtet videre med biodynamisk vin.
Biodynamisk dyrkning er en økologisk måde at dyrke sine afgrøder på, men ud over den fysiske verden indeholder den også en åndelig tilgang. Vindruer, vinranker og vin er jo helt nøgternt bare landbrugsting, hvor der i den biodynamiske måde at tænke og dyrke på tages højde for påvirkninger fra fx månen og andre himmellegemers placering. Ifølge Maria Thun – en fremtrædende skikkelse inden for biodynamisk landbrug – og hendes kalender skulle man høste, når månen stod rigtigt i forhold til stjernetegnene. Sådan er det dog ikke helt i dag. Her vælger vinbønderne naturligt nok sin høst efter vind og vejr.
Kun naturlig gødning til biodynamisk vin
Når vi bogstaveligt talt helt nede på jorden taler om biodynamisk vin, så bliver der refereret til, at der ligesom ved økologisk vin ikke bliver anvendt sprøjtemidler, pesticider og kunstgødning til at fremme processen. Det skal foregå helt naturligt.
Der foreligger dog en helt klar proces ved en biodynamisk vin, som hedder sig, at jorden skal behandles først med hele syv komposttyper. Her kan nævnes kamilleblomst, egebark og brændenælder, som man så komposterer. Komposten bruges derefter som gødning. Dette er dog ikke den eneste gødning, vinmarkerne får. De bliver også sprøjtet med god gammeldags komøg, som har overvintret.
Klare rammer for biodynamisk vin
Der er klar og tydelig evidens for, at det virker at fremstille vin efter den biodynamiske metode. Planterne trives bedre, bliver mere robuste og solide, og så bliver hele økosystemet mere levende. Det er dog uvist, hvad det er ved biodynamikken, der gør det. Når det er sagt, er der nogle helt klare rammer eller regler for, hvordan en biodynamisk vin må fremstilles.
Der skal bruges 100% biodynamiske druer, og de må i processen ikke opvarmes til mere end blot 35 grader, hvor det er det dobbelte ved økologisk vin. Dertil er det ikke tilladt at udføre en opkoncentrering. Yderligere er der nogle lettere fravigelige rammer såsom, at man godt må bruge en maskine til at plukke druerne, selvom det foreskrives, at man skal håndplukke. Desuden er det fx heller ikke tilladt at bruge syreregulering, men dog helt i orden at anvende kaliumkarbonat, calciumcarbonat og vinsyre til syreregulering.
Stor forskel på biodynamisk vin og økologisk vin
Vi har givet eksempler på, hvordan økologisk vin og biodynamisk vin adskiller sig fra hinanden, hvor en biodynamisk vin skal efterleve noget mere strikse krav. I en økologisk vin er det tilladt at tilsætte 30 forskellige stoffer, hvor det i en biodynamisk vin kun er de 10, der er tilladt. Det gælder mælkesyrebakterier, gær, svovldioxid, kasein, bentonit, kul, kobbersulfat, kaliumbicarbonat, calciumcarbonat og vinsyre.
Der stilles derfor noget større krav til en biodynamisk vin, som derfor også har en noget mere omstændig vej til flasken og ud til kunden. Ligger det dig meget på sinde, at vi tager os godt af naturen, så kan du med ro i sindet vælge en biodynamisk vin. Processen er langt mere umanipuleret og naturlig hele vejen end ved en traditionel vin. Du kan drikke en rigtig god biodynamisk vin, som der laves mange fornuftige flasker af lige i øjeblikket, med en ren samvittighed. Selvom der tilsættes udvalgte stoffer, er det stadig noget af det reneste, du kommer i nærheden af foruden naturvin.