Den perfekte gin & tonic
Gin & Tonic -eller bare G&T. En nærmest mytisk drink, der i sin grundform er så enkel, at det næsten gør ondt. Du kan måske med god grund spørge dig selv, hvorfor det er nødvendigt med en guide til at mixe noget så enkelt? Det er vel bare at hælde en sjat gin og en lidt større sjat tonic i et glas og så gå i gang med at drikke?
Ja, gid det var så let! At mixe den perfekte Gin & Tonic er faktisk en videnskab på et særdeles højt niveau. I denne guide får du bartenderens (og videnskabsmandens) 7 bedste tips til, hvordan du kan lave den perfekte G&T hjemme i dit eget køkken.
Hemmelighed #1:
Råvarerne gør den største forskel
Dette tip giver måske sig selv. Ikke desto mindre er det netop her, hvor langt de fleste begår en stor brøler. Alt for mange af de G&T’s der drikkes rundt omkring i Danmark, består af en kombination af tarvelig slavegin og discount tonic fra supermarkedet.
Det må vi have sat en stopper for!
I dag findes der et kæmpe udvalg af spændende ginbrands på det danske marked. Her kan du finde gins til enhver smag og enhver anledning. Så det klassiske (lettere nedladende) udsagn om, at gin jo bare smager som flydende grannåle på flaske, holder på ingen måde længere stik.
Men det stopper naturligvis ikke her. Da hovedparten af en Gin & Tonic jo netop består af tonicvand, er det vigtigt, at også denne råvare er i god kvalitet. Ligesom det er tilfældet med gin, er der også hvad angår tonic rigtig meget at vælge imellem. Her er den største udfordring at finde en tonic, der på bedste vis matcher den valgte gin.
I langt de fleste tilfælde skal tonic’en underbygge og supplere ginens smagsprofil, ikke modarbejde den. Således vil en tør gin ofte have det bedst i selskab med en tør tonic, mens en mere blomsteragtig og sødmefuld gin passer bedre sammen med en tonic i en tilsvarende stil.
På Smageklubben.dk kan du i beskrivelsen under hver gin se hvilket tonicmatch, vi anbefaler.
Hemmelighed #2:
Brug små, nyåbnede tonicflasker
Med mindre du skal ud i en større produktion anbefaler vi, at du altid bruger små, nyåbnede tonicflasker til den perfekte Gin & Tonic.
Årsagen er, at kulsyren -der er et væsentligt element for smagsoplevelsen -hurtigt forsvinder efter åbning. Så hvis du har gang i den store 1½ liters flaske, vil du opleve at kvaliteten af dine G&T’s hurtigt vil dale.
Hemmelighed #3:
Brug det rigtige blandingsforhold
Jeg lovede dig et videnskabeligt funderet tip og sådan et skal du naturligvis ikke snydes for! Den engelske videnskabsmand Stuart Bale har nemlig undersøgt, hvad det helt rigtige blandingsforhold er for den perfekte Gin & Tonic. Der kom han frem til, at den perfekte styrke for en Gin & Tonic er på ca. 14% alkohol. Det svarer for de fleste gins til, at du skal bruge én del gin til to dele tonic.
Naturligvis afhænger det af styrken på den anvendte gin.
For at sikre dig at du måler helt præcist hver gang, har vi udviklet en G&T beregner. Den giver dig i al sin enkelthed svaret på, hvor meget tonic du skal bruge for at lave en perfekt Gin & Tonic når du kender styrken og mængden af den anvendte gin.
Du finder vores G&T beregner lige her: https://www.smageklubben.dk/gin-tonic-beregner/
Hemmelighed #4:
Sørg for at alt er velafkølet -og spar ikke på isen!
Der er flere årsager til at du skal bruge rigeligt med is i din Gin & Tonic.
Først og fremmest smager en kold G&T bare bedre (denne påstand behøver ikke yderligere forklaring). Derudover holder kulde også bedre på tonicens kulsyre, hvilket vi allerede fra hemmelighed #2 ved, er væsentligt for den gode smagsoplevelse.
Sørg derfor for at alle råvarer er velafkølet og køl glasset grundigt ned med is inden du begynder at mixe. Når glasset er kølet godt ned, hældes isen ud og fyldes med ny is umiddelbart før du mixer din G&T. Årsagen er, at vi ønsker så lidt smeltevand, som muligt, da det er med til at fortynde drinken.
Hemmelighed #5:
Brug det rigtige glas
Normalt vil de fleste vælge et glas af Highball-typen, dvs. et højt og tyndt glas, til en Gin & Tonic. Det er dog en stor fejl! Problemet med et glas af denne type er, at du mister en masse af den aromatiske og krydrede duft, der udgør en stor del af oplevelsen ved at drikke en Gin & Tonic (lavet på en god gin, vel at mærke).
Hvis du vil have mest mulig smag og duft skal du anvende et stort ballon-formet glas som fx dette gin og tonic glas fra Lyngby Glas. Et stort ballonglas kan “virkelig forbedre duften og tillade dig at nyde alle ginens velduftende botanicals”, som det udtrykkes af Simon Gamble fra gindestilleriet TwoBirds Spirits.
Hemmelighed #6:
Garnish-mere end bare prikken over i’et
Der er to årsager til, at du altid skal tilføje garnish til din Gin & Tonic.
For det første giver garnish det sidste pift, der kan løfte din Gin & Tonic op på et højere niveau. Fra ordinær til ekstraordinær.
For det andet kan den rigtige garnish være med til at underbygge ginens identitet og primære botanicals – visuelt såvel som hvad angår smag og duft.
Bruger du fx en gin, der indeholder ingefær, er det oplagt at bruge en ingefærstrimmel som pynt. En meget blomsteragtig gin kan med fordel pyntes med spiselige blomster (fx hyldeblomst), mens en mere klassisk London Dry Gin naturligvis bør pyntes klassisk med en limeskive.
Andre populære forslag til garnish:
- Appelsinskal og stjerneanis
- Pink grape og rosmarin
- Agurk, mynteblade og sorte peberkorn
- Jordbær og basilikum
Hemmelighed #7:
Det handler om rækkefølgen
Den rækkefølge, hvor du mixer din G&T er afgørende for smagen. Start med at nedkøle glasset, hæld isen ud og tilføj nyt is. Tilsæt derefter gin og rør grundigt med en barske.
Denne proces, at røre ginen med is, frigiver enormt meget af spiritussens krydrede urtesmag. Top op med tonic, rør roligt og slut af med at tilsætte garnish efter smag.
Velbekomme!