Sådan smager du som en pro
I Smageklubben elsker vi at smage på god vin, øl og spiritus. Men hvordan smager en fagmand egentlig på de våde varer?
Det spørgsmål har jeg stillet vores ekspert Rico Jørgensen, der er sommelier og restauratør på Malling Kro. Her han blandt andet ansvaret for det vin- og aveckort, der i 2016 blev kåret som Danmarks bedste af White Guide.
Rico forklarer, at det at smage faktisk er en proces i tre trin:
1. Start med at bruge øjnene
“Se på farven og beskriv den – med dine egne ord.
Farven er en væsentlig del af smagsoplevelsen, da du til en vis grad også “smager med øjnene”.
Derudover fortæller farven også noget om indholdet.
Tager du fx en spiritus som rom, kan farven sige noget om, hvor lang tid den har lagret og hvilke type fade, den har været lagret på.”
2. Så er det næsens tur
“Duft grundigt til væsken og forsøg at identificere de forskellige aromaer og dufte.
Prøv at sætte ord på duftene uden at blive alt for generaliserende i dit ordvalg. Mere specifikke ord som fx vanilje, karamel og mynte virker bedre og mere beskrivende end ord som som sød eller krydret.”
3. Sidst, men ikke mindst er det (endelig) tid til at smage
“Start med at beskrive dine umiddelbare indtryk: Svarer smagen til de forventninger du fik, da du duftede? Såfremt der er afvigelser, hvordan kommer de til udtryk? Brug igen så specifikke og beskrivende ord, som muligt.
Vent derefter et par sekunder og sæt ord på dit andet indtryk, den der kaldes eftersmagen. Er den lang og insisterende eller forsvinder den efter kort tid? Tilfører den noget nyt til smagen?
Til slut vil du være i stand til at lave en komplet smagsnote på væsken, der indeholder de vigtigste observationer du har gjort med dine øjne, næse og mund.”
Husk:
Der er INTET der er rigtigt eller forkert, når du smager. Smagning er i sagens natur en smagssag og det er sjældent at to forskellige mennesker smager præcis det samme.
Held og lykke med dine egne smagninger!