Sommervin
Når tankerne får lov at løbe frit afsted, galopperer de i en retning, hvor der er syd, sol og sommer. Man har ikke så meget tøj på, der er varmt, og en forfriskning kan være kærkommen. Når vi italesætter sommervin, falder ens tanker på en lang række ting, men man glemmer helt de store rødvine, som mest af alt giver de modsatønskede røde kinder. Nu skal der noget let til, som giver en dejlig, kølig fornemmelse af eksotiske frugter og friske noter, som er med til at give et friskt pust.
Er sommeren ganske barmhjertig og viser sig fra sin bedste side, er en dejlig, læskende sommervin eller altanvin, som nogen kalder den, nok noget nær det perfekte match til et stykke lyst kød eller fisk.
Grillmad og vin
Når der grilles om sommeren, hører en lækker forfriskende vin til. Grillmad er som oftest let røget, og det har den velkendte smag af grill, som vi elsker den for.
Når vi griller, er vi særdeles gode til at forkæle det stykke kød, fisk eller hvad der nu ellers må befinde sig på grillen. Vi anvender gode marinader, barbecue og glaseringer i flæng, og derfor skal vi forsøge at finde vinparringer, som passer til de relativt fede forkælelser, som afgiver en del sødme. Og vi er ikke ude i, at det skal være et sødere kompliment, men nærmere noget der forsøger at skabe balancen. Oversøiske vine kan være rigtig gode, da de rammer den helt samme sødme, men også Sydfrankrig og Tyskland kan levere nogle unikke vine, som kan kaste et endnu bedre måltid af sig.
Forfriskende sommervin
Når vi taler sommervin og altanvin, skal vi holde os fra nogle darlings, som vi ellers holder meget af. Druer som Cabernet Sauvignon og Nebbiolo er kraftige og krydrede druer, som giver mere varme i kinderne, end du egentlig har behov for om sommeren. Derfor kan en læskende Chardonnay eller en tysk Gewürztraminer være på sin plads, og de går fortrinligt til fisk på grillen og grillede rodfrugter. Vil du have en mere forfriskende vin om sommeren, så tag et køligere europæisk land, hvor de har nogle hvidvine med mere syre. Det går fantastisk til fisk.
Når du skal vælge en delikat sommervin, kan du meget passende se efter en vin, der er meget frugtig og eksotisk. Den behøver ikke at være særlig sød, og den må godt have masser af citrus i sig.
Når du får en kold dukkert af en dejlig, kold og læskende altanvin, så ved du, at det endelig er blevet sommer, og du skal nyde hver en dråbe af den.
Det behøver slet ikke være en vin med en ret høj alkoholvolumen, men gerne en hvidvin eller en rosévin som har noget friskhed og bitterhed. Derfor kan du med fordel se efter vinlande som Tyskland, Østrig, Spanien og Frankrig. Navnlig Frankrig er skarpe på disse frugtige vine med syre og kulsyre, som kan give en lige præcis det, man har brug for på en dejlig, hed sommerdag. Det er den perfekte tørstslukker!
I jagten på den perfekte sommervin og den perfekte altanvin vil du smage nogle vine, som bare egner sig bedre til en varmere dag. Og det er meget afhængigt af, om du skal have mad til din vin. For du kan sagtens nyde en blød og frisk hvidvin eller rosévin, som har masser af sødme i sig selv. Der behøver du ikke at spise mad til. Men skal der mad til som fx fisk, er en mere maskulin vin med en stor portion tørhed mere rammende.
Det er naturligvis en smagssag, hvilke smagsnoter man er til, men i bund og grund handler det jo om at finde netop din sommervin. Den, der får dig til at tænke på sommer og bringer dig glæde!